Grenzen aan de democratie

met René Cuperus

Politiek ideoloog en columnist


We ervaren steeds vaker een gevoel van machteloosheid  dat wordt veroorzaakt door een samenleving op drift. Door globalisering en individualisering biedt het verleden onvoldoende houvast en is de toekomst nog onzekerder dan hij al was. Ons zelfbeeld en humeur wordt in sterke mate bepaald door de alom aanwezige media.

 

De vorig jaar overleden Hilversumse politicoloog Jos de Beus had het in dit verband over de toeschouwers-democratie. De media als toneel waar politici proberen een zo fraai mogelijke voorstelling te geven, is tegenwoordig minstens zo belangrijk als de Tweede Kamer. De democratie is vluchtig geworden. Kiezers zweven en politici zweven met hen mee. 

Bij DeForum voert Rixt Zijlstra een gesprek met René Cuperus over de houdbaarheidsdatum van ons huidig democratisch stelsel. Cuperus is columnist bij de Volkskrant en onderzoeker bij de Wiardi Beckman Stichting, de denktank van de PvdA. Hij is bij uitstek geschikt om zijn licht te laten schijnen over de vraag of wij wellicht zijn aangeland bij de grens van onze democratie.

Met om 21.00 uur de film Viva la libertà (2013) met Toni Servillo in de hoofdrol.