Het raadsel van Higgs I

met Frank Linde

Directeur NIKHEF


Eerst was er de cel, toen de molecuul, later het atoom en inmiddels zijn we beland bij het Higgs-deeltje en de snaartheorie. Zolang de mensheid bestaat, is er een fascinatie voor het antwoord op de vraag naar de bouwstenen van ons bestaan. Dat we daar veel voor over hebben, blijkt wel uit de bereidheid om miljarden te steken in organisaties als CERN in Genève. Daar is de deeltjes-versneller onlangs opnieuw opgestart op zoek naar het Higgs deeltje. Maar, wat moeten we ons daar eigenlijk bij voorstellen? 

Professor dr. Frank Linde is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica, het NIKHEF. Hij zal bij DeForum in gewone mensentaal vertellen wat er precies gebeurt met de deeltjesversneller. Daarbij besteedt hij zijdelings ook aandacht aan Einsteins relativiteitstheorie en de nog betrekkelijk nieuwe snaartheorie.

Als u op de middelbare school niet zo goed heeft opgelet bij natuurkunde is dit de gouden kans om uw kennis weer helemaal bij te spijkeren!

Om 21.00 uur de raadselachtige thriller Pi.